Pressemeddelelser
Hizb ut Tahrir
Skandinavien
Pressemeddelelse
d. 13. Muharram 1437 e.H. / 25. oktober 2015 e.Kr.

I Allahs navn, Den NĂĄdige, Den Barmhjertige

Et sværd som våben i dødelig terror - og terrorbegrebet som et sværd mod muslimerne

Torsdag d. 22.10.2015 var en mørk dag i svensk historie. En ung maskeret mand gik ind på en skole i byen Trollhättan, hvor han bevæbnet med sværd dræbte to mennesker og sårede yderligere to. Øjenvidner beretter, hvordan gerningsmanden gik målrettet efter elever og lærere med udenlandsk udseende, mens han hyggesnakkede og tog billeder med etnisk svenske. 

Svensk politi har efter ransagning af hans bopæl fundet højreekstremistisk materiale og et personligt brev og derved konstateret, at der "formentlig" var tale om en "hadforbrydelse” med et racistisk motiv.

Både politi og medier, har kategorisk undladt at bruge begrebet terror og henviser til at man ikke helt kender motivet og derfor bør være påpasselig med brugen af et så stærkt begreb. Denne påpasselighed, gælder tydeligvis kun, når det er ikke-muslimer, det drejer sig om. I danske medier var Breivik-sagen i første omgang en ”klar al Qaeda mission”, men blev dog hurtigt lavet om til en mentalt forstyrret enspænders værk. Det modsatte så vi tidligere i år i København, hvor man både fra politisk side og i medierne øjeblikkeligt smed om sig med terror-begrebet, allerede inden man vidste noget som helst om gerningsmand eller motiv. Og hvor er nu alle journalisterne med deres spørgsmål om, hvor, hvordan, og af hvem dette unge menneske er blevet ”radikaliseret”? Hvorfor udebliver politikernes og mediernes insisteren på at bruge begreberne ”terror” og ”radikalisering”, når gerningsmanden er en hvid, skandinavisk ikke-muslim?

For det første ville betegnelsen af dette angreb som terror, fra officiel side, udviske den politiserede kobling mellem islam og terror og betyde, at man måtte anerkende, at man selv, igen, har skabt et højreradikalt monster. Som over hele Europa, er dette umiddelbart et resultat af den markante højredrejning, der dominerer, og som mange steder manifesterer sig voldeligt. Dette ses også på den politiske scene i Sverige, hvor det højreorienterede parti, Sverigedemokraterna, vinder frem, og de borgerlige Moderaterna for nylig har foreslået stramninger på indvandrerområdet. Alene dagen efter attentatet, modtog over 30 svenske skoler trusler om angreb, hvilket har skabt overskrifter som, ”Sverige i frygt”.

For det andet, er kampen om brugen af ”terrorkortet” vigtig, fordi det er blevet et politisk værktøj, der bruges til at skræmme de vestlige befolkninger til at acceptere klapjagt på muslimer gennem urimelige lovstramninger, overvågninger, hemmelige retssager, administrative udvisninger og lignende. Alt sammen ting, som almindelige mennesker ikke ville acceptere under andre forhold end falsk og politisk skabt frygt.

Junes Kock
Medierepræsentant for Hizb ut Tahrir Skandinavien
mail: jk@hizb.dk
Hizb ut Tahrir - Skandinavien
info@hizb-ut-tahrir.dk